Во петокот, на денот на сесловенските просветители „Св.Кирил и Методиј“ 24-ти мај во преспанското село Стење, се одржа втората традиционална средба „Преспански треперења“,  на поети во организација на здружението за граѓанска иницијатива во културата „Жар“ Преспа од Ресен. Во кругот на манастирот кој е во изградба „Св. Кирил и Методиј“Продолжи…

Аматерски археолози во Англија откопаа еден од најголемите римски додекаедрони некогаш пронајдени, но мистерија опкружува за што всушност се користел. Објектот со 12 страни е еден од само 33-те познати дека постојат во римска Британија и еден од приближно 130-те во светот. Се смета за „една од најголемите археолошки енигми“,Продолжи…

Водечките компании како Google, Microsoft, но и престижни универзитети како Харвард и други, нудат бесплатни курсеви за вештачка интелигенција. Во прилог се некои од тие курсеви. 1. Google курсеви за вештачка интелигенција Компанијата Google нуди 5 различни курсеви кои зборуваат за вештачка интелигенција. Можете да ја започнете серијата со ВоведПродолжи…

Менталното здравје на младите е тема која често се шепоти во темнина, обвиткана со стигма и митови, како некоја урбана легенда. „Тоа е само фаза“, „Имаш се, како можеш да бидеш несреќен? – се фрази кои многумина ги слушнале. Но време е да се разбијат тие митови и да сеПродолжи…

АД ЕСМ, ја започна акцијата на засадување на 15.000 багремови садници во рудникот Суводол на локации на кои се експлоатирало јаглен пред повеќе години. Оваа акција за пошумување е само дел од активностите што ги презема АД ЕСМ како општествено одговорна компанија за да влијае позитивно врз животната средина. НашатаПродолжи…

Првиот лаптоп во светот со осумнаесетинчен екран во 4K резолуција и брзина на освежување од 200 Hz е Razer Blade 18, кој поставува нов стандард за гејминг. Новиот водечки гејминг лаптоп пристигна на пазарот под името Razer Blade 18(2024) во најмоќната конфигурација со Intel Core i9-14900HX процесор и GeForce RTXПродолжи…

Ворен Бафет, извршен директот на компанијата Berkshire Hathaway Inc, според последните податоци, поседува нето вредност од отрпилика 120,3 милијарди долари. Тоа негово богатство во голем дел се должи на неговите паметни инвестиции во текот на животот. Во продолжение можете да прочитате три совети од овој милијардер ако и вие сакатеПродолжи…

Во оддалечена област на Соединетите држави, во близина на Еленсбург, Вашингтон, лежи мистериозен феномен што ги збунува истражувачите со децении. Приказните за „Дупката на Мел“, како што се нарекува, вклучуваат џиновска дупка за која се верува дека достигнува длабочина од повеќе од 250 километри. Сè започна кога еден човек поПродолжи…

Galaxy AI е достапна за „тест возење“ за корисниците на паметни телефони преку освежената апликација Try Galaxy Дојде ерата на мобилната вештачка интелигенција, а раните корисници веќе уживаат во придобивките на најновата иновација. Поттикнати од вештачката интелигенција, Samsung направи значајни ажурирања на апликацијата Try Galaxy за да ги понуди функциитеПродолжи…

Храната богата со јаглехидрати е основа на многу исхрани, обезбедувајќи енергија и есенцијални хранливи материи за поддршка на телесните функции. Иако јаглехидратите се важен дел од урамнотежената исхрана, консумирањето големи количини на одредени видови јаглехидрати може да доведе до здравствени проблеми, вклучително и отпорност на инсулин и тешкотии во постигнувањетоПродолжи…