Националната установа Универзитетска библиотека „Св.Климент Охридски“ – Битола е еден од поддржувачите на хуманитарната вечер со македонските автори. Средствата ќе бидат наменети за учениците од Државното средно училиште за рехабилитација и образование „Св. Наум Охридски“ – Скопје кои имаат дисперзирани паралелки во нашиот град.Продолжи…

Во продолжение на претходната статија, ќе ви прикажеме уште неколку идеи како можете да ја направите вашата градина поубава. AD Декоративна водена градина AD За да видите како можете да си направите ваква декоративна градина, кликнете на линкот. AD Евтина Направи сам водена градина Кликнете на овој линк за да видитеПродолжи…

Дигитална Европа: Повик за поддршка на конкурентноста и иновативниот потенцијал на МСП Дигитална Европа има активен повик за поддршка на конкурентноста и иновативниот потенцијал на малите и средните претпријатија (МСП), на кој може да аплицираат правни субјекти од МК. Целта на повикот е да ги поттикне малите и средните претпријатијаПродолжи…

Националната установа Универзитетска библиотека „Св.Климент Охридски“ – Битола е еден од поддржувачите на предавањето организирано од Здружението на дијабетичари од Општина Битола, со тема на предавањето “Современа терапија на дијабетесот и начини на регулација на гликемиите”. Предавањето ќе се одржи на 22.09.2023 од 12 до 13 часот во просториите наПродолжи…

Повик до сите заинтересирани младински организации, ентитети од приватниот сектор, научни и тренинг институции, како и професионални и бизнис асоцијации во Македонија. USAID заедно со IESC со гордост го најавува повикот за грант програмата! Придружете ни се да ги охрабриме младите индивидуалци, да ги зголемиме економските можности. и да гоПродолжи…

Горива од воздух и пластичен отпад На Универзитетот во Кембриџ успеале да состават уред кој работи на соларна енергија, а го претвора собраниот јаглероден диоксид од воздухот и пластичниот отпад во одржливи горива и други вредни хемиски производи. За време на експериментите, јаглеродниот диоксид бил претворен во синтетички гас, виталнаПродолжи…

Conference Event е одлична WordPress тема со многу функционалности, специјално дизајнирана за креирање и менаџирање на професионални конференции, семинари, работилници или пак web страни за некои други настани. Оваа тема изобилува со алатки и опции за измени за секоја потреба. Со модерниот дизајн, Conference Event темата ви овозможува впечатливо присуствоПродолжи…

Со помош на морската вода, луѓето во Данска ладат дури една третина од хотелските соби во нивниот главен град. Станува збор за еколошки систем во Копенхаген кој би можел да ги замени климатизерите, а ја користи морската вода како главен ресурс. Како функционира системот? Во Копенхаген, главниот град на Данска,Продолжи…

Третата генерација на Renault Kangoo ја доби својата подолга варијанта со 7 седишта како идеално возило за оние кои сакаат уште поголема пространост и практичност. Новиот Grand Kangoo дебитираше на Салонот во Минхен, со погонски опции составени од бензин, дизел и струја. Конкуренцијата во сегментот на мини комбиња базирани наПродолжи…

Често се зборува за проблемите со покачениот притисок, односно хипертензијата и добро е што сé повеќе се зголемува свесноста за овој превентабилен, неретко потценет здравствен проблем. Но и нискиот притисок или хипотензијата може да биде непријатна. Состојби кои можат да предизвикаат низок крвен притисок • Бременост – циркулаторниот систем рапидно се проширува во текотПродолжи…