Релито на Dogecoin од 14,000% му помага да го засени XRP да стане 4-та по големина крипто валута

Dogecoin сега е четврта по големина криптовалута според пазарната вредност, според податоците на CoinMarketCap.

Релито од 14.000% од почетокот на годинава наваму, ја поттикна крипто-валутата инспирирана од меме на пазарна вредност од над 85 милијарди долари, затемнувајќи ја пазарната вредност на XRP од околу 71 милијарда долари.

Неодамнешниот потег на Dogecoin дојде во вторникот, кога крипто-валутата се искачи над 60%, веројатно во пресрет на дебито на Елон Маск во SNL овој викенд, според еден аналитичар, бидејќи Маск е долгогодишен поборник на криптовалутата и ја нарече „крипто валута на народот“.

Сега, само 3 криптовалути се поголеми од Dogecoin. Binance coin која вреди 99 милијарди долари, Ethereum која вреди 388 милијарди долари, и биткоинот вреди повеќе од 1 трилион долари.

Порастот на криптовалутите се забрза во 2021 година, со порастот на биткоинот од повеќе од 80% од претходната година, а додека Ethereum порасна повеќе од 300%. Многу инвеститори кои наддаваат со дигитални валути сметаат дека тоа е заштита од инфлација бидејќи FED печати пари, а Конгресот ги троши тие пари за да помогне во стимулирање на економското закрепнување од пандемијата КОВИД-19.

Но, не секој го прифаќа тој аргумент за заштита од инфлацијата. Аналитичарите од Банката на Америка тврдат дека единствената причина да се купат криптовалути е за уважување на цената, а не за диверзификација или како хеџ (заштита).

Инвеститорите најверојатно не купуваат Dogecoin како хеџ за инфлација бидејќи нема фиксна понуда. Наместо тоа, тоа е инфлаторна монета, со 5 милијарди нови Dogecoins кои се појавуваат на пазарот секоја година. Ова и дава доверба на идејата дека инвеститорите го наддаваат Dogecoin повеќе како шега или во шпекулации за понатамошно уважување на цената.

Коментарите се оневозможени од страна на уредникот.