Токио ќе забрани навивачи на трибините за Олимписките игри

Поради зголемувањето на инциденцата на коронавирус во Јапонија, владата на земјата на 8 јули може да ја преиспита одлуката за делумно отворање на трибините за време на Олимписките игри за локалните навивачи.

Претходно беше објавено дека до 10 илјади гледачи ќе можат да присуствуваат на секое од натпреварувањата на Игрите-2020 (но не повеќе од 50 проценти од капацитетот на арените).

Сепак, откако беше укината вонредната состојба во Токио и неколку други префектури на крајот на јули, бројот на инфицирани со КОВИД-19 постојано се зголемува. Јапонските болници се очекува да ги исцрпат своите капацитети за хоспитализација на пациенти со тешки симптоми до август.

Коментарите се оневозможени од страна на уредникот.