Златни криптомонети

На пазарот на криптовалути се појави нова класа на крипто, која блеска повеќе од останатите на поширокиот пазар, парализиран од војна и инфлација. Криптомонетите поддржани со злато се понови варијанти на „стабилни монети“, кои обично се врзани за доларот за да се скроти нестабилноста. Најголемиот, Pax Gold или PAXG, скокна за 7,4% во 2022 година, додека главниот ривал Tether Gold скокна за 8,5%. Спротивно на тоа, биткоинот изгуби над 13%, а етереумот е намален за 20%.

„Една од главните грижи што ја имаат многу луѓе кои се нови во крипто е тоа што се работи за валута која не е поддржана со ништо. Само се појавува на екранот“, вели Еверет Милман, главен пазарен аналитичар во Гејнсвил Коин (Gainesville Coin). „Значи, да ги прикачите или да ги поврзете со стока од реалниот свет, има некаква смисла. Посегнувањето по злато, традиционалната заштита против геополитичките пресврти и инфлација, не е изненадувачки. Сепак, побарувачката за криптовалути поддржани со злато е нова“.

Стабилните коини, брзорастечка раса на крипто, се појавија како вообичаен медиум за размена, често користен од трговците кои сакаат да ги движат средства. Полесно е да се заменат главните стабилни коини за биткоин или други крипто, на пример, отколку да се заменат традиционалните пари како американски долари за биткоин.

Еден таков пример е тетер голд е поттикнат од поголеми инвеститори, вклучително и „китови“ со криптовалути од 1 милион долари или повеќе, користејќи го токенот за промена на дел од нивните имоти во злато, според Паоло Ардоино, главен директор за технологија на тетер. „Многу од нашите инвеститори веќе беа вклучени во крипто, но беа заинтересирани да не го имаат целото свое богатство во криптови или во долари и бараа повеќе средства отпорни на инфлација како златото“, рече тој.

Сепак, монетите поддржани со злато сè уште се новина на крипто пазарот во моментов – PAXG и тетер голд се стари едвај повеќе од две години – со слаба ликвидност и мала сигурност за нивното долгорочно богатство. PAXG речиси двојно ја зголеми својата пазарна вредност, на 627 милиони долари оваа година, додека тетер голд порасна за 9% на над 209 милиони долари. За споредба, осумгодишниот брат или сестра на вториот, тетер, врзан за доларот – најголемата стабилна валута во светот – има пазарна вредност од над 83 милијарди долари.

Според податоците од Коинмаркет Кап (CoinMarketCap), дневниот обем на тргување со злато PAX се движеше помеѓу 10 и 520 милиони долари во текот на изминатиот месец, во споредба со обемот на етер кој флуктуираше помеѓу 8,7 и 25 милијарди долари во април. Обемот на 24-часовниот тома на врзан за долари се движеше помеѓу 35 и 92 милијарди долари.

Сѐ што блеска…

Скептиците тврдат дека PAXG, развиен од компанијата Паксос (Paxos), и тетер голд само се издигнаа на побарувачката за злато; навистина, тие ја следеа цената на физичкото злато, која е зголемена за околу 8,5% оваа година. PAXG е зголемен за 4,5% од 23 февруари, ден пред Русија да ја нападне Украина, наспроти златото од 4%.
Фондот со размена на акции SPDR Gold, со кој управува компанијата Стејт Стрит Глобал адвајзорс (State Street Global Advisors), е зголемен за 7,6% во 2022 година. „Самите (криптозлатни) токени не се непроменливи. Тие се буквално само потврда за долг (IOU) кои користат блокчејн инфраструктура“, рече Алекс Торн, раководител на целокупното истражување за Галакси Диџитал (Galaxy Digital) во Њујорк.

Тој додава дека инвеститорите ќе треба да одредат дали треба да имаат исто ниво на доверба во компаниите зад PAXG и златниот ETF. „И двете се во основа изложеност на синтетичко злато, поддржана од златни поседувања. Можеби довербата е дел од она што луѓето би го разгледале кога одлучуваат дали можеме да им веруваме на Паксос на ист начин како што му веруваме на Стејт Стрит.“ Сепак, застапниците на таквите монети велат дека тие ја нудат леснотијата на поседување злато без да се грижите за складирање на физичка монета или шипка, истовремено елиминирајќи ги барањата за минимална маржа честопати потребни за тргување со злато на традиционалните пазари.

PAXG, на пример, бара минимална инвестиција од еквивалент на 0,01 унца злато, приближно 20 долари, наспроти 184 долари што инвеститорот би платил за секоја акција од SPDR Gold ETF.

Милман од Гејнсвил Коинс , исто така, тврди дека стабилните коини поддржани со злато го зајакнуваат кредибилитетот на криптовалутите. „Една од главните критики за криптото е тоа што тие беа многу нестабилни. Оттука, идејата да се поддржи токен со стабилна стока“, рече тој. „Бракот помеѓу тие две работи всушност може да ја зајакне довербата во криптовалутите“.

Коментарите се оневозможени од страна на уредникот.