Многу би ми пречело доколку некој би ми забранил да одам во Кина“ – мисла на средновековен филозоф. Оваа мисла на филозофот од средниот век, на почетокот на оваа колумна, одамна сум ја прочитал и запомнил како пример за отпор спрема било какви ограничувања на слободата на човекот, но заПродолжи…

Во рамките на проектот „Алтер трип“, учеството на меѓународниот саем за туризам во Барселона ни даде можност и одблиску да ја видиме и искусиме пристапноста на една метропола со милионско население и уште толку туристи кои секојдневно слетуваат на аеродромот Ел Прат. Уште на самиот аеродром ги почувствувавме благодатите наПродолжи…

1.Во Ресен и во Преспа сте познати, но за пошироката читателска на Коректор, да ни кажете нешто повеќе за себе и за вашето семејство, која е Гордана? – Гордана Стојаноска родена во Битола. Јас сум лице со телесна попреченост (церебрална парализа) таква била волјата на судбината, од мали нозе .Продолжи…

Неколку пати овчарчето се пошегува со селаните дека има волк и кога волкот конечно навистина дојде никој не дојде да му помогни. – Народна приказна. Долго, навистина долго време се мислав дали да пишувам нешто за оваа многу негативна појава која секојдневно ја гледам и која за жал почна иПродолжи…

КАКОЛ ВО ДУШИТЕ „Фашизмот започнува со реченицата: Да, јас пијам ама тие се пијаници. Да, јас убивам ама тие колат…“Данило Киш  Оваа мисла на српскиот писател ја прочитав некаде во средношколските денови и тогаш уште ми беа свежи историските лекции за славните денови од епопејата на нашите борци против фашизмотПродолжи…

Разговор со Прим. Др. Нико Јанков, претседател на Мобилност- Битола БТ: Кои поволности ги имаат? НЈ: Поволности имаат редовните членови во зависност од тежината и степенот на инвалидитетот во разни области од животот. Најчести се набавка на моторно возило со повластен режим, поволности при паркирање, поволности за регистрација и патаринаПродолжи…