Горива од воздух и пластичен отпад На Универзитетот во Кембриџ успеале да состават уред кој работи на соларна енергија, а го претвора собраниот јаглероден диоксид од воздухот и пластичниот отпад во одржливи горива и други вредни хемиски производи. За време на експериментите, јаглеродниот диоксид бил претворен во синтетички гас, виталнаПродолжи…

Прочитајте го овој едноставен трик за да знаете кој ве бара на телефон без воопшто да погледнете. На вашиот iPhone смартфон Најлесно е да поставите специфични вибрации за секој контакт кој сакате да знаете дали ве барал: Одете во Contacts, изберете го контактот, изберете Edit и потоа Text Tones. Изберете VibrationПродолжи…

На пазарот излезе Nokia Streaming Box, нов SMART TV Box развиен од тимот на Nokia. Во прилог се неговите карактеристики! Што всушност ви дава Nokia Streaming Box? Забава, без граници! Добивате четири пати подобра чистина на сликата! На Nokia Streaming Box можете да гледате видеа во 4K Ultra HD. ОваПродолжи…

Кинеската технолошка компанија Xiaomi го претстави новиот електричен скутер, Electric Scooter 4 Go, кој се појави на официјалната веб-страница на компанијата. Овој модел достигнува максимална брзина на движење од 20 km/h, има батерија од 165 Wh со која можете да поминете 18 km со едно полнење. Моќноста на електричниот моторПродолжи…

Како што наведовме во претходната статија дека можете да ја менувате табелата, во овој дел ќе ги обработиме Customization/Page configuration опциите. Customization / Page Configuration MainUI ви дава многу опции за визуелизација и вршење измени врз основа на вашите потреби. Page Layout На секој даден tab редоследот на картичките можеПродолжи…

Верзијата на ChatGPT за Android ќе биде достапна за корисниците следната недела. Веста беше објавена на Твитер и апликацијата е веќе наведена во Google Play Store. Апликацијата во моментов не може да се симне, но сите анализи покажуваат дека има огромен интерес кај корисниците. Апликацијата ќе може да се користиПродолжи…

Во претходната статија, ги презентиравме Pages и user-ите кои софтверот ни ги дава како опции. Во оваа статија, ќе ја обработиме Overview page (id:overview). Overview page има 4 табови: Overview, Locations, Equipment, and Properties.   Overview Page Overview Tab Location Tab Equipment Tab Properties Tab Overview Page Ова е странаПродолжи…

openHAB 3 има унифициран интерфејс кој се нарекува MainUI. Се што може да се конфигурира во openHAB се врши преку MainUI. Пристап базиран на улога (Role Based Access) MainUI овозможува два различни прегледи зависно од видот на корисникот ( regular user и administrator ). Regular User Regular user се ониеПродолжи…

Како што е кажано во најновите информации, сателитската комуникација со паметни телефони доаѓа и кај моделите со Android оперативен систем. Samsung Galaxy и Google Pixel уредите добија поддршка за оваа функција, а таа ќе биде достапна откако Android 14 ќе биде јавно достапен за употреба. Значи, Google заедно со новиотПродолжи…

Во претходни статии објавувавме како можете самите да си направите автоматизација во своите домови. За таа цел го користевме Home Assistant како софтвер за вашите smart уреди. Се што ви треба е да изберете соодветен хардвер за OpenHab. Дали тоа ќе биде вашиот лаптоп, PC или некој друг уред, оставамеПродолжи…