Националната установа Универзитетска библиотека „Св.Климент Охридски“ – Битола е еден од поддржувачите на хуманитарната вечер со македонските автори. Средствата ќе бидат наменети за учениците од Државното средно училиште за рехабилитација и образование „Св. Наум Охридски“ – Скопје кои имаат дисперзирани паралелки во нашиот град.Продолжи…

Дигитална Европа: Повик за поддршка на конкурентноста и иновативниот потенцијал на МСП Дигитална Европа има активен повик за поддршка на конкурентноста и иновативниот потенцијал на малите и средните претпријатија (МСП), на кој може да аплицираат правни субјекти од МК. Целта на повикот е да ги поттикне малите и средните претпријатијаПродолжи…

Националната установа Универзитетска библиотека „Св.Климент Охридски“ – Битола е еден од поддржувачите на предавањето организирано од Здружението на дијабетичари од Општина Битола, со тема на предавањето “Современа терапија на дијабетесот и начини на регулација на гликемиите”. Предавањето ќе се одржи на 22.09.2023 од 12 до 13 часот во просториите наПродолжи…

Повик до сите заинтересирани младински организации, ентитети од приватниот сектор, научни и тренинг институции, како и професионални и бизнис асоцијации во Македонија. USAID заедно со IESC со гордост го најавува повикот за грант програмата! Придружете ни се да ги охрабриме младите индивидуалци, да ги зголемиме економските можности. и да гоПродолжи…

Компанијата “Теламон – Европа“ го пушти во употреба новиот, втор производствен погон со површина од 2.100 m2 во кој во изминатиов месец беше инсталирана и ставена во функција линија за склопување делови за автомобилската индустрија, со капацитет за производство од 10.000 единици на ден. Дополнително, во завршна фаза е и конфигурацијата на втора производна линија, со капацитет за производствоПродолжи…

Најпопуларната знаменитост во Македонија, според мапата која ја креирала осигурувачката компанија „AllClear“ е Охридското езеро, а претставена е и листа на најдобрите знаменитости од целиот свет. Компанијата ги засновала своите резултати на бројот на прегледи на страниците кои ги добила секоја знаменитост на Википедија. Исто така, тие составиле листа одПродолжи…

Објавени се повиците за новата ИПАРД 3 програма, мерки 1 и 7!!! Финансиската поддршка по поединечно барање за доделуваат како неповратна финансиска поддршка (грант) во износ од: 1. 60% од вредноста на вкупно прифатливите трошоци на инвестициите за мерка 1 “Инвестиции во основни средства на земјоделски стопанства” 2. 60% одПродолжи…

Здравата исхрана е клучен фактор за превенција на многу болести.  Секогаш најдобра опција е кога делуваме превентивно, и кога во континуитет се грижиме за своето здравје, како што гласи поговорката „Здравјето и болестите доаѓаат преку устата“. Здравата исхрана е подарок кој самите можеме и мораме да си го подариме. ЗатоаПродолжи…

Сарамандов без трошка срам беше во посета на училиштата, на самиот почеток на учебната година и приемот на првачиња. За да ја ублажи ситуацијата со неговата одлука, ниту едно прваче да не добие еднократна парична помош во висина од 3.000 денари, им подари торбичиња со грбот на општина Гевгелија, заПродолжи…

Во прилог соопштението од СДСМ Гевгелија: Почитувани граѓани, Локалната власт предводена од градоначалникот на општина Гевгелија, Андон Сарамандов, уште еднаш покажа дека е способна само да ги гази и да им ги уништува угледот и  воспитно-образовниот процес на гевгелиските училишта. Андон Сарамандов со своите функционери- членови на Советот на ОпштинаПродолжи…