Дигитална Европа: Повик за поддршка на конкурентноста и иновативниот потенцијал на МСП Дигитална Европа има активен повик за поддршка на конкурентноста и иновативниот потенцијал на малите и средните претпријатија (МСП), на кој може да аплицираат правни субјекти од МК. Целта на повикот е да ги поттикне малите и средните претпријатијаПродолжи…

Горива од воздух и пластичен отпад На Универзитетот во Кембриџ успеале да состават уред кој работи на соларна енергија, а го претвора собраниот јаглероден диоксид од воздухот и пластичниот отпад во одржливи горива и други вредни хемиски производи. За време на експериментите, јаглеродниот диоксид бил претворен во синтетички гас, виталнаПродолжи…

Conference Event е одлична WordPress тема со многу функционалности, специјално дизајнирана за креирање и менаџирање на професионални конференции, семинари, работилници или пак web страни за некои други настани. Оваа тема изобилува со алатки и опции за измени за секоја потреба. Со модерниот дизајн, Conference Event темата ви овозможува впечатливо присуствоПродолжи…

Со помош на морската вода, луѓето во Данска ладат дури една третина од хотелските соби во нивниот главен град. Станува збор за еколошки систем во Копенхаген кој би можел да ги замени климатизерите, а ја користи морската вода како главен ресурс. Како функционира системот? Во Копенхаген, главниот град на Данска,Продолжи…

Третата генерација на Renault Kangoo ја доби својата подолга варијанта со 7 седишта како идеално возило за оние кои сакаат уште поголема пространост и практичност. Новиот Grand Kangoo дебитираше на Салонот во Минхен, со погонски опции составени од бензин, дизел и струја. Конкуренцијата во сегментот на мини комбиња базирани наПродолжи…

Австралија направи голем чекор напред кога станува збор за рекреативните и едукативните посети на зоолошките градини. Jа имаat првата холограмска зоолошка градина во светот. Оваа нова туристичка атракција се наоѓа во Brisbane и е дело на австралиската фирма „Аксиом холографикс“. Од фирмата најавиле и отворање на просторија која на гоститеПродолжи…

Холандија е втор најголем извозник на земјоделски производи во светот, а тајната на нејзиниот успех лежи во употребата на архитектонски иновации. Овој рејтинг на Холандија всушност е извонреден кога ќе се земе предвид дека пред неа само САД имаат 237 пати поголемо обработливо земјиште. И покрај овие разлики, Холандија воПродолжи…

Porsche Cayenne Turbo E-Hybrid е врвот што може да се добие во моделското семејство на големиот СУВ-модел. Со моќност од 739 коњски сили, овој модел соединува врвни перформанси со можност потрошувачката да се одржува на исклучително ниско ниво – а со тоа и емисијата на штетни материи. По пролетниот стартПродолжи…

Како што технологијата оди напред секој ден, така оди и креативноста на инженерите. Запознајте го SAM (Semi Automated Mason), полуавтоматскиот зидар кој во еден ден може да нареди од 800 до 1.200 тули, во споредба со 300 до 500, колку што може да нареди човек. Машината практично сама ги земаПродолжи…

„Audi Q8“ е на пазарот околу пет години, па сосема е природно германскиот производител да мора да направи подобрувања на моделот. Компанијата од Инголштад ги претстави ажурираните „Q8“ и „SQ8“, додека врвната верзија на предводникот на „SUV“ – „RS Q8“ – ќе биде откриена подоцна. Надворешните промени започнуваат напред, кадеПродолжи…