Ворен Бафет, извршен директот на компанијата Berkshire Hathaway Inc, според последните податоци, поседува нето вредност од отрпилика 120,3 милијарди долари. Тоа негово богатство во голем дел се должи на неговите паметни инвестиции во текот на животот. Во продолжение можете да прочитате три совети од овој милијардер ако и вие сакатеПродолжи…

Избрани се најдобрите дестинации за инвеститори, а четири од петте најомилени дестинации се наоѓаат во Европа, покажа извештајот на институтот Милкен. Данска е на врвот на годинашната ранг листа, а првото место го зазеде по перцепцијата на бизнисот, мерките за лесно работење во земјата, како и други регулаторни показатели. НаПродолжи…

Цивика мобилитас објавува повик за доделување грантови за граѓански ангажман [ЦМ-ГГА]. Пријави можат да поднесат: Граѓански организации регистрирани согласно Законот за здруженија и фондации Други невладини, непрофитни, граѓански здруженија регистрирани согласно Законот за научно-истражувачка дејност. Во овој повик за грантови за граѓански ангажман, пријавите МОРА да имаат еден носител и најмалку ДВА партнери. ПартнеритеПродолжи…

Отворен повик за предлог проекти за „Мониторинг, реставрација и управување со природните ресурси во Преспа“, Глобалната цел на овој повик проекти дел на IPA III „ЕУ за Преспа“ порграмата e: да се подобри управувањето со природните ресурси во регионот на Преспа. Специфична цел на овој повик е: да се подобратПродолжи…

Повикот е индивидуален, отворен за сите регистрирани граѓански организации и мрежи на граѓански организации како и за неформални мрежи. Минимален износ за кој може да се достави апликација е 224.000 денари ($4.000), додека максимален износ е 560.000 денари ($10.000). Ќе бидат поддржани апликации кои траат минимум 2 месеци и максимум 5 месеци. На овојПродолжи…

Граѓанскиот ресурсен центар објавува отворен повик за избор на регионални експерти од граѓанското општество кои ќе служат како антени на ресурсните центри за поддршка и зајакнување на локалните организации. Опис на надлежности за антените на ресурсните центри Краен рок за аплицирање е 29 март 2024 година. Апликациите треба да се доставатПродолжи…

Инвестирањето во злато привлече значителен интерес во текот на изминатата година. Цените на благородниот метал нагло пораснаа, достигнувајќи го својот највисок степен во повеќе од една година, додека американскиот синџир супермаркети Костко дури почна да продава златни прачки. Ова не е чуден тренд. Со инфлација далеку над целта на ФЕДПродолжи…

На глобално ниво, само 17,4% од електричниот и електронскиот отпад собран и рециклиран преку формалниот сектор има документирана трага. Во Европската унија, според податоците од 2021 година, оваа стапка е значително повисока, поточно 46,2%. Во текот на 2019 година, глобалното производство на електричен и електронски отпад достигна импресивни 53,6 милиониПродолжи…

Како што расте заканата од сајбер-нападите, така расте и потребата од експерти за сајбер-безбедност. Американското биро за статистика на пазарот на труд предвидува дека бројот на работни места во областа на сајбер-безбедноста ќе порасне за 32 отсто во следната деценија – многу побрзо од другите. Оваа професија важи за еднаПродолжи…

NATO го објави повикот за Public Diplomacy грант проекти во 2024. Имате некоја идеја за некој NATO базиран проект кој може да достигне до аудиториум до сите земји членки на Алијансата? NATO Public Diplomacy одделот ги поздравува и е спремен да ги поддржи вашите креативни идеи. Апликациите за 2024 требаПродолжи…