Conference Event е одлична WordPress тема со многу функционалности, специјално дизајнирана за креирање и менаџирање на професионални конференции, семинари, работилници или пак web страни за некои други настани. Оваа тема изобилува со алатки и опции за измени за секоја потреба. Со модерниот дизајн, Conference Event темата ви овозможува впечатливо присуствоПродолжи…

Доколку барате AI асистенти кои можат да ви помогнат во пишување, кодирање или пак едукација, сметајте дека ги најдовте. Во претходните статии ги обработивме Llama и Bard, меѓутоа има и други кои треба да се споменат. Alpaca AI моделите како GPT-3.5 и ChatGPT, кои следат инструкции се моќни, но имаатПродолжи…

Сигурнo повеќето од вас сонуваат да се вработат во Google, кој како технолошки гигант константно има потреба од кадар. Групите на јазици за таков кадар можат да се поделат во: back-end и front-end јазици. Стекнувањето вештини во овие јазици сигурно ќе ви донесе предност во однос на останатите кандидати. ВоПродолжи…

WordPress објави бесплатен курс преку кој ќе научите како да изградите membership site и да заработувате пари од ваши претплатници. Преку курсот ќе можете да научите како да ги поставите основите на страната, кои планови за наплата ви се најдобри и како да ги менаџирате претплатите. Ваков тип на странаПродолжи…

Забрзаното темпо на технолошки развој со кое секојдневно се соочуваме, сигурно се прашувате како да останете во тек или да одите чекор напред. За среќа, има изобилство од бесплатни курсеви кои ви овозможуваат да навлезете во светот на технологијата без потреба од техничко предзнаење. Во денешната дигитална доба вештачката интелигенцијаПродолжи…

Launching an API server with vLLM vLLM е моќна Python библиотека која овозможува брз пристап до многу модели. Развиена од истражувачи од UC Berkeley, vLLM ги поддржува и останатите state-of-the-art open-source language модели како MPT, OPT, Falcon, Dolly, и BLOOM. Една од најдобрите особини на  vLLM е неговата брзина. ВоПродолжи…

Дијапазонот на open-source language models е во постојан пораст во последниве месеци. Објавувањето на LLaMA од Meta, поттикна интерес кај организациите да ги форсираат нивните large language models (LLM). Со имањето на сопствен LLM како LLaMA 2, се здобивате со повеќе предности, како на пример поголема контрола на моделот, приватностПродолжи…

Со ексклузивниот и бесплатен курс на Cybrary, MITRE ATT&CK Defender™ SOC Assessments Certification Course ќе научите како модерните безбедносни операции можат да се поклопат со принципот на функционирање на ATT&CK® и како можете да ги искористите тие операции како предност при креирањето на стратегијата за cyber одбрана. До крајот наПродолжи…

Внесувањето лозинка на компјутерот за време на разговор на „Зум“ (Zoom) може да овозможи сајбер напад, бидејќи вештачката интелигенција (ВИ) може да одреди кои копчиња се притискаат со слушање на звукот додека пишувате на тастатурата, според студијата објавена на Европскиот симпозиум за работилници за безбедност и приватност. Експертите велат дека поради тоа што алатките за видео конференцииПродолжи…

Македонската ИТ компанија BtoBet склучи партнерство со реномираниот бренд PlayAlberta, единствена легална веб-страница за обложување во канадската провинција Алберта. Со овој чекор, компанијата официјално го означи својот влез на перспективниот северноамерикански пазар. „Навистина сме горди што токму со ова партнерство го обележуваме влезот на пазарот во Северна Америка. Годината ја започнавме соПродолжи…