Националната установа Универзитетска библиотека „Св.Климент Охридски“ – Битола е еден од поддржувачите на хуманитарната вечер со македонските автори. Средствата ќе бидат наменети за учениците од Државното средно училиште за рехабилитација и образование „Св. Наум Охридски“ – Скопје кои имаат дисперзирани паралелки во нашиот град.Продолжи…

Дигитална Европа: Повик за поддршка на конкурентноста и иновативниот потенцијал на МСП Дигитална Европа има активен повик за поддршка на конкурентноста и иновативниот потенцијал на малите и средните претпријатија (МСП), на кој може да аплицираат правни субјекти од МК. Целта на повикот е да ги поттикне малите и средните претпријатијаПродолжи…

Националната установа Универзитетска библиотека „Св.Климент Охридски“ – Битола е еден од поддржувачите на предавањето организирано од Здружението на дијабетичари од Општина Битола, со тема на предавањето “Современа терапија на дијабетесот и начини на регулација на гликемиите”. Предавањето ќе се одржи на 22.09.2023 од 12 до 13 часот во просториите наПродолжи…

Повик до сите заинтересирани младински организации, ентитети од приватниот сектор, научни и тренинг институции, како и професионални и бизнис асоцијации во Македонија. USAID заедно со IESC со гордост го најавува повикот за грант програмата! Придружете ни се да ги охрабриме младите индивидуалци, да ги зголемиме економските можности. и да гоПродолжи…

Лутам низ ходниците на мојата душа. Се уште нешто ме влече кон внатре.. Можеби љубопитност? Или пак стара навика. Таму ми е заглавено срцето. Таму имам срце со рок на траење и парчиња од него кои ги земав кога и да имав прилика. Во нив е мојот дом. Во нивПродолжи…

Компанијата “Теламон – Европа“ го пушти во употреба новиот, втор производствен погон со површина од 2.100 m2 во кој во изминатиов месец беше инсталирана и ставена во функција линија за склопување делови за автомобилската индустрија, со капацитет за производство од 10.000 единици на ден. Дополнително, во завршна фаза е и конфигурацијата на втора производна линија, со капацитет за производствоПродолжи…

Секој од нас носи по едно грозје во крвта. Виното. Јас го носам во себе си секоја вечер кога ќе ме нападне осаменост. Јас го носам во себе си секоја вечер кога тој ми недостига. Јас го носам на себе си секоја вечер кога ќе осетам дека раните почнале даПродолжи…

Секој од нас носи по едно грозје во крвта. Виното. Јас го носам во себе си секоја вечер кога ќе ме нападне осаменост. Јас го носам во себе си секоја вечер кога тој ми недостига. Јас го носам на себе си секоја вечер кога ќе осетам дека раните почнале даПродолжи…

Објавени се повиците за новата ИПАРД 3 програма, мерки 1 и 7!!! Финансиската поддршка по поединечно барање за доделуваат како неповратна финансиска поддршка (грант) во износ од: 1. 60% од вредноста на вкупно прифатливите трошоци на инвестициите за мерка 1 “Инвестиции во основни средства на земјоделски стопанства” 2. 60% одПродолжи…

Здравата исхрана е клучен фактор за превенција на многу болести.  Секогаш најдобра опција е кога делуваме превентивно, и кога во континуитет се грижиме за своето здравје, како што гласи поговорката „Здравјето и болестите доаѓаат преку устата“. Здравата исхрана е подарок кој самите можеме и мораме да си го подариме. ЗатоаПродолжи…