Националната установа Универзитетска библиотека „Св.Климент Охридски“ – Битола е еден од поддржувачите на предавањето организирано од Здружението на дијабетичари од Општина Битола, со тема на предавањето “Современа терапија на дијабетесот и начини на регулација на гликемиите”. Предавањето ќе се одржи на 22.09.2023 од 12 до 13 часот во просториите наПродолжи…

Често се зборува за проблемите со покачениот притисок, односно хипертензијата и добро е што сé повеќе се зголемува свесноста за овој превентабилен, неретко потценет здравствен проблем. Но и нискиот притисок или хипотензијата може да биде непријатна. Состојби кои можат да предизвикаат низок крвен притисок • Бременост – циркулаторниот систем рапидно се проширува во текотПродолжи…

Иако можеби топлото време го отежнува движењето за многумина, сепак е важно да ги запазиме препораките за физичка активност. Тоа секако, можеме да го направиме рано наутро или навечер кога е малку посвежо. Активности на отворено: трчање, брзо пешачење, возење велосипед – се одличен начин да го одржуваме нашето здравје и кондиција. Секако,Продолжи…

Најверојатно до сега сте слушнале за хормонот мелатонин. Тој главно се асоцира со циклусот на спиење, односно претставува хормон чие создавање зависи од периодот од денот. Неговото ниво инаку се зголемува со пристигнување на ноќта и тој предизвикува чувство на поспаност. Но, неговите ефекти не се целосно лимитирани само на циклусот на спиење.Продолжи…

Витамините се многу важни бидејќи, и ни помагаат да ја одржиме општата благосостојба. Витаминот А е особено неопходен за одржување на здрави очи, добар вид и здрава кожа и помага во борбата против инфекциите, пренесува „WebMD“. Бидејќи човечкото тело не може само да произведува витамин А, мора да го вклучимеПродолжи…

За да ги исчистите вашите бели дробови, треба да го пиете овој пијалак се консумира два пати дневно. Ќе го исчистите вашиот организам за неверојатно брзо време. Дефинитивно, пушењето е една од најштетните навики кои ги има човекот. Така е бидејќи цигарите имаат негативен ефект врз сите органи во телото.Продолжи…

Гоџи  е плодот од е грмушката Lycium barbarum, која припаѓа на семејството Solanaceae во кое спаѓаат и компирот, доматите итн. Главната карактеристика на ова семејство е присуството на алкалоидот соланин, кој се отстранува со лупење и со термичка обработка. Се смета дека гоџи  потекнува од југоисточна Aзија, а најмногу се одгледува во Кина. Оваа култура расте одПродолжи…

Љубителите на кучињата добро знаат колку топлина и чувство на задоволство им носат нивните верни миленици. Но, најверојатно не се свесни дека расте бројот на релевантни податоци според кои чувањето куче може да го подобри здравјето на срцето. Имањето миленик, особено куче, повеќе студии го поврзуваат со намален ризик од кардиоваскуларниПродолжи…

Зелениот дел од младиот кромид никако не треба да го фрлате затоа што во него се наоѓаат состојки кои се одлични за нашето здравје. Младиот кромид е богат со витамини и минерали и одличен е за заштита на здравјето. Има антибактериски својства и штити од воспаленија, помага при настинки, аПродолжи…

Преполно е со антиоксиданти за кои е познато дека помагаат во одбрана од слободните радикали, кои предизвикуваат оксидативен стрес и можат да имаат огромна улога во развојот на карцином, дијабетес, болести на срцето и други хронични состојби. Неодамна дознавме дека Центарот за контрола и превенција на болести (CDC), ја објавилПродолжи…