Во петокот, на денот на сесловенските просветители „Св.Кирил и Методиј“ 24-ти мај во преспанското село Стење, се одржа втората традиционална средба „Преспански треперења“,  на поети во организација на здружението за граѓанска иницијатива во културата „Жар“ Преспа од Ресен. Во кругот на манастирот кој е во изградба „Св. Кирил и Методиј“Продолжи…

Аматерски археолози во Англија откопаа еден од најголемите римски додекаедрони некогаш пронајдени, но мистерија опкружува за што всушност се користел. Објектот со 12 страни е еден од само 33-те познати дека постојат во римска Британија и еден од приближно 130-те во светот. Се смета за „една од најголемите археолошки енигми“,Продолжи…

Рускиот писател Антон Павлович Чехов во писмото до својот помлад брат ги набројал условите кои ги исполнуваат културните луѓе. „Животот има свои услови. За човек да биде прифатен меѓу образованите луѓе, мора да биде културен“, вели Чехов во писмото, а потоа составил список на услови кои ги исполнуваат културните луѓе.Продолжи…

Отворен повик за предлог проекти за „Мониторинг, реставрација и управување со природните ресурси во Преспа“, Глобалната цел на овој повик проекти дел на IPA III „ЕУ за Преспа“ порграмата e: да се подобри управувањето со природните ресурси во регионот на Преспа. Специфична цел на овој повик е: да се подобратПродолжи…

Понекогаш доаѓаат и оние денови каде што не ти е до ништо. Се што сакаш е да останеш сама во четири ѕида и тивко да почиваш во мир. Загледана во една точка,тивко легна и полека почнаа солзите како капка дожд да се леат низ нејзиното лице. Затвори очи, а минатотоПродолжи…

Не ми поминува знаеш ли? Проклето не поминува и после толку години поминати. Не знаев, не бев свесна се до моментот кога те сретнав повторно, и се беше исто само овој пат емоциите беа посилни како никогаш до сега. Трепет, тахикардија, чувство како да ме облеала ладна пот. Не можамПродолжи…

Граѓанскиот ресурсен центар објавува отворен повик за избор на регионални експерти од граѓанското општество кои ќе служат како антени на ресурсните центри за поддршка и зајакнување на локалните организации. Опис на надлежности за антените на ресурсните центри Краен рок за аплицирање е 29 март 2024 година. Апликациите треба да се доставатПродолжи…

Да беше моја ќе ја сакав.. Ќе ја шетав низ паркот за рака. Ќе си играв со нејзината коса. Ќе ја оставев па пак ќе и се вратев. Зборовите ќе беа излишни. Да беше моја ќе ја сакав.. Ќе и купував рози, смешкајќи се и замислувајќи ја во мојата маица.Продолжи…

Археолози од Британскиот музеј во Лондон откриле два храма, едниот изграден врз другиот, во антички град во Ирак. Поновиот храм, се чини, датира од четвртиот век п.н.е. и има можна поврзаност со култот кон древниот бог Херакле и со Александар Македонски, иако неговото име не е спомнато. Постариот храм еПродолжи…

На празното место во креветот, некаде помеѓу тагата и осаменоста моите мисли врескаат најсилно, моите стравови на ладната постела се смеат најгласно, придружени од утринската меланхолија ми прават бучава од тишина во главава, дупки низ срцево и рани на душава. Така започнува секое мое утро, така запловувам во секој новПродолжи…